Vrijdag 27 maart - 3O graden.
27 maart 2026 - Ubud, Indonesië
Vandaag vertrekken we ook weer om 09.00 uur en brengen eerst een bezoek aan een uitvoering van de Barong Dans.
Barong is een mythisch wezen, met het hoofd van een leeuw, die altijd strijdt voor het goede. Met zijn leger strijdt hij tegen Rangda, de heks die het kwaad vertegenwoordigt. Op Bali is Barong een nog vaak gezien wezen, die ook in traditionele dansen vaak een rol speelt.

We hebben de uitleg van deze dans ook gekregen, anders zit je leuk te klappen en te kijken naar iets waarvan je geen flauw idee hebt waar het over gaat. In het kort gezegd gaat het over de koningin moeder die haar zoon moet opofferen. Een Barong dans is een gevecht tussen goede en kwade krachten.
De dans beeldt de mythologische voorstelling uit van dieren met bovennatuurlijke krachten en het vermogen om mensen te beschermen.
Barong is de koning der geesten, leider van de goede legers en de vijand van Rangda, de demonenkoningin en moeder van alle geestenbeschermers in de mythologische tradities van Bali.
Wij hebben van deze voorstelling zeker genoten. Iets heel aparts om zoiets te zien.
Na afloop met de dans-groep op de foto.
Niet iedereen van onze groep want de meeste zaten alweer in de bus……
Daarna gingen we voor een kort ritje onderweg naar een zilverwerkplaats.
Aansluitend natuurlijk naar het winkeltje.
Wij hebben niets gekocht, dus was het voor ons : kijken kijken en niet kopen……
Daarna naar de Batuan tempel
en hier natuurlijk eerst weer een sarong om.

In de buurt van het plaatsje Ubud is de Pura Batuan tempel. Deze tempel stamt uit de 11e eeuw en geeft een goed beeld van de Balinese cultuur en architectuur. De tempel is gebouwd om de goden Brahma (de schepper), Vishnu (de aanbidder) en Shiva (de vernietiger) te eren. In 1992 is het tempelcomplex gerestaureerd en in zijn oude glorie terug gebracht. Als er geen ceremonies in de tempel worden gehouden dan vindt je in het complex verschillende kunstenaars die typische Balinese kunst verkopen.
Wat is het weer ongelofelijk warm. Geen zuchtje wind die wat verkoeling brengt. Maar we moeten niet klagen in Leusden is het koud (rond vriespunt), hagel en natte sneeuw (hebben we gehoord). Hoe groot is het verschil……
Eindelijk het is tijd geworden voor de lunch. Op niet één van de mooiste plekjes met een onhandige keuken hebben wij duck besteld.
Gauw vergeten en door naar de volgende excursie. De Tegenungan waterval.
Wij (Frank en ik) hebben besloten niet naar beneden te lopen richting de waterval. Oneindig veel trappen naar beneden en ja je moet dan ook weer naar boven lopen. M’n knie wil niet meewerken en zeker niet met al die ongelijke treden.
Zitten bij een restaurantje te genieten van de omgeving met een lekkere magnum erbij. Het schijnt dat sommige het hele eind naar beneden zijn gelopen. Schiet nou maar een beetje op want het is hard gaan onweren en dat is niet fijn dicht bij of in het water. Achteraf blijkt dat niemand de energie en de moed had voor deze onderneming.
Alsof het nog niet genoeg is gaan we ook nog maar even langs een houtsnij-werkplaats.
Vandaag lijken we net Chinezen die in 10 dagen tijd heel Europa hebben bezocht. Wij doen eigenlijk hetzelfde maar dan op Bali.
Het is allemaal wel leuk hoor en interessant, maar wel erg vermoeiend.
We gaan na al deze uitstapjes weer naar ons hotel. Lekker zwemmen, beetje uitrusten en later op de avond in het centrum van Ubud een restaurantje uitzoeken. Pakken op de heenweg de shuttlebus van het hotel, maar terug nemen we een taxi.
Welterusten voor straks en tot morgen.

Fijne voortzetting😘
Wat een drukke dag maar jullie zien meer dan dat wij toen gezien hebben.